Чиабата ( Бига )
Продукти.
400 гр. брашно
1/4 с.л. мая ( суха )
1 ч.л. сол
300 мл. вода (хладка )
Начин на приготвяне.
Смесете в купа брашното, солта и маята. Добавете водата и разбъркайте до получаване на влажно тесто. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете на стайна температура да втасва за около 12-18 часа. Колкото по-хладно е в стаята, толкова по-дълго трябва да втасва. След като втаса за поне 12 часа сипете тестото на много набрашнен плот, поръсете отгоре с брашно и го прегънете няколко пъти, като си помагате с шпатула защото е много лепкаво. След това покрийте с кърпа
и оставете да втаса за още един час. Загрейте фурната на 250 градуса и сложете купичка с вода или няколко кубчета лед. Разделете тестото на две равни части по дължина. Прехвърлете ги в тава с хартия за печене и сложете да се пече до получаване на кафява коричка.
400 гр. брашно
1/4 с.л. мая ( суха )
1 ч.л. сол
300 мл. вода (хладка )
Начин на приготвяне.
Смесете в купа брашното, солта и маята. Добавете водата и разбъркайте до получаване на влажно тесто. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете на стайна температура да втасва за около 12-18 часа. Колкото по-хладно е в стаята, толкова по-дълго трябва да втасва. След като втаса за поне 12 часа сипете тестото на много набрашнен плот, поръсете отгоре с брашно и го прегънете няколко пъти, като си помагате с шпатула защото е много лепкаво. След това покрийте с кърпа
и оставете да втаса за още един час. Загрейте фурната на 250 градуса и сложете купичка с вода или няколко кубчета лед. Разделете тестото на две равни части по дължина. Прехвърлете ги в тава с хартия за печене и сложете да се пече до получаване на кафява коричка.
Коментари
Публикуване на коментар