Питка
Продукти.
1 кубче прясна мая
120 гр. разтопено масло
500 мл. топла прясно мляко
100 мл. олио
2 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
За намазване.
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. разтопено масло
Начин на приготвяне.
Затоплете 50 мл. от млякото и добавете маята и захарта. Оставете да шупне около 10-15 мин.. Изсипете брашното в голяма купа и направете кладенче в средата.Прибавете всички продукти ( без маслото ) и закваската. Месете до получаване на гладко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло за около час и половина. Вече втасалото тесто разделете на 4 топки като всяка разсточвате на кора с дебелина 2-3 см.. Намазвате всяка кора с масло и ги подреждате една върху друга. Сгъват се на две и се разточвате отново. После сгъвате пак и разточвате до получаване на една голяма кора. От вече готовата кора може да оформите кифлички или розички. Оформянето е по желание. Пече се на 180 градуса около 40 мин..
Коментари
Публикуване на коментар