Домашен селски хляб
Продукти.
700-800 гр. брашно
400 мл. вода
1 пакетче жива мая ( 2 пакетчета суха )
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио ( не е задължително )
Начин на приготвяне.
Разтваряте маята в топла вода ( никога гореща ), добавяте 2 с.л. брашно и 1 ч.л. захар.Разбърквате на кашичка и оставяте покрита настрани, докато маята се захване (около 10-15 мин.). През това време добавяте солта към брашното и около 600-650 гр. слагате в удобен за вас съд, като в средата правите кладенче. Изсипвате вече шупналата мая в кладенчето и месите, като добавяте брашно до получаване на меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете.Оставяте в набрашнен съд да втасва докато удвои обема си ( около час и половина ) и покривате с леко намаслено фолио. При първото втасване тестото прави едри конци и мехури. Омекнало е и стои леко и въздушно. Върху набрашнена повърхност премесвате още веднъж и оформяте на топка.Покривате с кърпа, върху която поръсвате брашно. Времето за второто втасване зависи от количеството тесто и околната температура, но предвидете около час. Разрезите са важни и се правят за да има откъде да излиза парата от тестото по време на печенето. Второто важно нещо за разрезите - правят се непосредствено преди печенето, препоръчително с много остър нож . Дълбочината на разрезите трябва да не е по-дълбока от 5-6 мил.. За по-красив хляб може да поръсите тестото с брашно преди разрезите. Печете в силно загряна фурна на 240 градуса. Може да напръскате фурната с вода или да сложите 7-8 кубчета лед на дъното. След 5-10 мин. намаляте температурата на 200 градуса и печете 40-45 мин..Когато хлябът е готов изключвате фурната, отваряте леко вратичката й, и го оставяте вътре поне още 20 мин..
700-800 гр. брашно
400 мл. вода
1 пакетче жива мая ( 2 пакетчета суха )
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио ( не е задължително )
Начин на приготвяне.
Разтваряте маята в топла вода ( никога гореща ), добавяте 2 с.л. брашно и 1 ч.л. захар.Разбърквате на кашичка и оставяте покрита настрани, докато маята се захване (около 10-15 мин.). През това време добавяте солта към брашното и около 600-650 гр. слагате в удобен за вас съд, като в средата правите кладенче. Изсипвате вече шупналата мая в кладенчето и месите, като добавяте брашно до получаване на меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете.Оставяте в набрашнен съд да втасва докато удвои обема си ( около час и половина ) и покривате с леко намаслено фолио. При първото втасване тестото прави едри конци и мехури. Омекнало е и стои леко и въздушно. Върху набрашнена повърхност премесвате още веднъж и оформяте на топка.Покривате с кърпа, върху която поръсвате брашно. Времето за второто втасване зависи от количеството тесто и околната температура, но предвидете около час. Разрезите са важни и се правят за да има откъде да излиза парата от тестото по време на печенето. Второто важно нещо за разрезите - правят се непосредствено преди печенето, препоръчително с много остър нож . Дълбочината на разрезите трябва да не е по-дълбока от 5-6 мил.. За по-красив хляб може да поръсите тестото с брашно преди разрезите. Печете в силно загряна фурна на 240 градуса. Може да напръскате фурната с вода или да сложите 7-8 кубчета лед на дъното. След 5-10 мин. намаляте температурата на 200 градуса и печете 40-45 мин..Когато хлябът е готов изключвате фурната, отваряте леко вратичката й, и го оставяте вътре поне още 20 мин..
Коментари
Публикуване на коментар