Земел с черно брашно
150 мл. пр. мляко
40 гр. жива мая
1 ч.л. захар
200 гр. черно пшенично брашно
200 гр. бяло брашно
3 с.л. кис. мляко
1 ч.л сол
Начин на приготвяне.
През това време добавяте солта към брашното и слагате в удобен за вас съд, като в средата правите кладенче. Изсипвате вече шупналата мая в кладенчето, яйцето и кис.мляко . Месите, като добавяте брашно до получаване на ронливо тесто.Оставяте в набрашнен съд да втасва ( тъй като в черното брашно глутена е много малко тестото не удвоява обема си , а само леко се издува ).Нужно му е около час. Върху набрашнена повърхност премесвате още веднъж и оформяте на малки топки. .Покривате с кърпа,върху която поръсвате брашно. Времето за второто втасване е около 30 мин.. Печете в силно загряна фурна на 240 градуса за 15 мин. след това намаляте на 180 градуса за още 15 мин.. Може да напръскате фурната с вода или да сложите 7-8 кубчета лед на дъното. Когато когато земелчетта са готови изключвате фурната, отваряте леко вратичката й, и го оставяте вътре поне още 20 мин..
Коментари
Публикуване на коментар